Swap partition fail here..

A forum for Classic Amiga specific support issues.

Swap partition fail here..

Postby tlosmx » Mon Feb 11, 2013 8:21 pm

Hi guys this is the first time im writhing here because support is needed.
I im in trouble every time a make the swap partition on my Amiga 4000 the system reboot and the Rom crash.
I cant go in early startup too .

My configuration is
Amiga 4000 D
Cyberstorm 060 50 and 604e 200 128 Mb ram tested in 60 and 70ns config
Acard and Verbatim SSD 120 GB
Maxtor 20 Gb Uide HD
Mediator 4000 DI
Radeon 9200 256mb / Tested with voodoo 5500 too Same problem
Spider USB
Realteck 10Mbit Lan 8029
Creative SB 128
HD FFD .
Buster 11 and 16mb slow fast and 2 mb chip ram

When i format the system with FFS there isnt problem Os4.1 run make the upgrades browse in internet no problems
when i make the Swap no problems on 4.1 side... after when i turn off the amiga and turn on another time starting the crashes
...

I forgot to write the only way for made the system run another time in 68k or PPC mode is format the SSD with another computer or the system dont boot
The only solution for now is make the amiga stay turned on forever but i think isnt the best solution ... thanks
Luigi
AmigaOne Xe 933 mhz Radeon 9000pro Samsung 840 SSD
Pegasos2 1266mhz Radeon 9800pro Verbatib Sata3 SSD
Sam 460ex Lite 2gb Ram , Radeon 6670,Toshiba 500gb Sata/HDD
Amiga Cd32 / Amiga 600 / Amiga 500 / Amiga CDtv/ Amiga 4000 / Amiga 1200 /Amiga 2000 and many many many z3 Boards
tlosmx
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 195
Joined: Sat Feb 09, 2013 10:15 am

Re: Swap partition fail here..

Postby Slayer » Tue Feb 12, 2013 2:55 am

Lets get the obvious out of the way

Are you using the correct block sizes for all of your filesystems?

Also, in situations like this it is always better to get it all up and running with the bare essentials and running stable before introducing the likes of a SSD for example. Because then you can troubleshoot things fairly accurately.

Did you have a stable system without the SSD for example?

I'd be inclined to go back to the last time you had a stable system and start introducing things and seeing what conflicts arise the only problem is the further you get into it the more likely you are to have a few variables you always need to swap around to isolate the culprit. Also be prepared to accept that some times something just won't work with something else. It's do your head in but you'll finally accept it. I've had my own battles along these lines too.

And with that winded reply I say good luck of course ;)
~Yes I am a Kiwi, No, I did not appear as an extra in 'Lord of the Rings'~
1x AmigaOne X5000 2.0GHz 2gM RadeonR9280X AOS4.x
3x AmigaOne X1000 1.8GHz 2gM RadeonHD7970 AOS4.x
User avatar
Slayer
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 851
Joined: Tue Dec 21, 2010 5:19 am
Location: New Zealand

Re: Swap partition fail here..

Postby tlosmx » Tue Feb 12, 2013 8:13 am

Yes this system is stable and running very good in 68k and in ppc too.

Os 4 photo without swap
Image


Image

3.9 bb4
Image

Block size for swap ?
I had try with 4096, 1024,512 block size
I had put the swap in the first 4gb zone and on the end of the ssd the result is the same guru of the kickstart rom 3.1
I repeat everything come in the 68k side during the first boot... Without swap all go and run clear... But swap is really need because only 60mb of free ram there is on the system and are really low for make it usable ..


Thanks Luigi
AmigaOne Xe 933 mhz Radeon 9000pro Samsung 840 SSD
Pegasos2 1266mhz Radeon 9800pro Verbatib Sata3 SSD
Sam 460ex Lite 2gb Ram , Radeon 6670,Toshiba 500gb Sata/HDD
Amiga Cd32 / Amiga 600 / Amiga 500 / Amiga CDtv/ Amiga 4000 / Amiga 1200 /Amiga 2000 and many many many z3 Boards
tlosmx
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 195
Joined: Sat Feb 09, 2013 10:15 am

Re: Swap partition fail here..

Postby Slayer » Tue Feb 12, 2013 8:46 am

Ok, so what you're saying is you've never had a stable system running with a "SWAP" activated?

Have you tried partitioning the SSD for bootable partition and fast data partition but putting SWAP on the 20 GB HD? I can't think or remember of any reason why you can't have it on a seperate HD. I say this because I guess you want the speed for the WORK partition so want to boot from the SSD.

Just quickly tell us what kind of variations have you tried between drives etc?
~Yes I am a Kiwi, No, I did not appear as an extra in 'Lord of the Rings'~
1x AmigaOne X5000 2.0GHz 2gM RadeonR9280X AOS4.x
3x AmigaOne X1000 1.8GHz 2gM RadeonHD7970 AOS4.x
User avatar
Slayer
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 851
Joined: Tue Dec 21, 2010 5:19 am
Location: New Zealand

Re: Swap partition fail here..

Postby danbeaver » Tue Feb 12, 2013 9:00 am

Tlosmx,

The 60 MB left is normal; you can get up to 100 MB with some clever work arounds. A 99 buck BigRamPlus will give you a quick swap partition that I have never used up on my system, so I deleted my hard drive swap partition. An SSD is actually slower than the cybppc.device on a U160 HDD due to the interface change.

Don't know why you can't boot with OS 3.1 ROMs though.
User avatar
danbeaver
 
Posts: 367
Joined: Thu Jan 19, 2012 10:58 pm
Location: On the edge of the Equator in hot & humid Guam

Re: Swap partition fail here..

Postby tlosmx » Tue Feb 12, 2013 10:36 am

I cant have the swap on the Uata becaouse it is on the scsi.device (amiga 4000 internal ide controller) and the swap is only supported in 4.1 classic on the cyberppc.device.


I will try to made some test with a samsung Sata hd for not spoil another time the isntallation on the SSD.
All help are appreciated

Luigi
AmigaOne Xe 933 mhz Radeon 9000pro Samsung 840 SSD
Pegasos2 1266mhz Radeon 9800pro Verbatib Sata3 SSD
Sam 460ex Lite 2gb Ram , Radeon 6670,Toshiba 500gb Sata/HDD
Amiga Cd32 / Amiga 600 / Amiga 500 / Amiga CDtv/ Amiga 4000 / Amiga 1200 /Amiga 2000 and many many many z3 Boards
tlosmx
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 195
Joined: Sat Feb 09, 2013 10:15 am

Re: Swap partition fail here..

Postby tlosmx » Tue Feb 12, 2013 10:39 am

danbeaver wrote:Tlosmx,

The 60 MB left is normal; you can get up to 100 MB with some clever work arounds. A 99 buck BigRamPlus will give you a quick swap partition that I have never used up on my system, so I deleted my hard drive swap partition. An SSD is actually slower than the cybppc.device on a U160 HDD due to the interface change.

Don't know why you can't boot with OS 3.1 ROMs though.

I have a 256 Zoram but are defected i will send to Amigakit... :((
AmigaOne Xe 933 mhz Radeon 9000pro Samsung 840 SSD
Pegasos2 1266mhz Radeon 9800pro Verbatib Sata3 SSD
Sam 460ex Lite 2gb Ram , Radeon 6670,Toshiba 500gb Sata/HDD
Amiga Cd32 / Amiga 600 / Amiga 500 / Amiga CDtv/ Amiga 4000 / Amiga 1200 /Amiga 2000 and many many many z3 Boards
tlosmx
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 195
Joined: Sat Feb 09, 2013 10:15 am

Re: Swap partition fail here..

Postby danbeaver » Wed Feb 13, 2013 12:51 am

I'm sorry, I didn't mean a "Uata" but an Ultrawide 160 MB/s SCSI HDD. I use U320's at 15K rotation, but I don't see much transfer speed difference; latency should be lower though.
User avatar
danbeaver
 
Posts: 367
Joined: Thu Jan 19, 2012 10:58 pm
Location: On the edge of the Equator in hot & humid Guam

Re: Swap partition fail here..

Postby tlosmx » Wed Feb 13, 2013 8:00 am

You true ! I didnt think about this .... I have 6 uw hd in. Box i forgot about this ... I can use one of this for make the swap and try there if i have the same problem... I think is possibile have the swap partiti on on another unit like on Linux in the afternon i Will test it and report ...

:geek:
AmigaOne Xe 933 mhz Radeon 9000pro Samsung 840 SSD
Pegasos2 1266mhz Radeon 9800pro Verbatib Sata3 SSD
Sam 460ex Lite 2gb Ram , Radeon 6670,Toshiba 500gb Sata/HDD
Amiga Cd32 / Amiga 600 / Amiga 500 / Amiga CDtv/ Amiga 4000 / Amiga 1200 /Amiga 2000 and many many many z3 Boards
tlosmx
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 195
Joined: Sat Feb 09, 2013 10:15 am

Re: Swap partition fail here..

Postby tlosmx » Thu Feb 14, 2013 12:12 pm

Nothing to do with my uw hds.... need some jumpers for make the right configuration that i dont have.... will investigate later.
Meanwile i made another time the swap partition and i made it
in the first 2gb of the ssd ... it is 568mb and it is 4096 block size...

And i recive on screen on a shell under 68k
Bootloader filed..
Later i will make a shot of the screen just for better understand
AmigaOne Xe 933 mhz Radeon 9000pro Samsung 840 SSD
Pegasos2 1266mhz Radeon 9800pro Verbatib Sata3 SSD
Sam 460ex Lite 2gb Ram , Radeon 6670,Toshiba 500gb Sata/HDD
Amiga Cd32 / Amiga 600 / Amiga 500 / Amiga CDtv/ Amiga 4000 / Amiga 1200 /Amiga 2000 and many many many z3 Boards
tlosmx
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 195
Joined: Sat Feb 09, 2013 10:15 am

Next

Return to Platform: Classic

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron