SiI3114 on Sam 460 EX

This forum is for all AmigaOne 500, Sam440 and Sam460 specific issues.

SiI3114 on Sam 460 EX

Postby tonyw » Sat Apr 19, 2014 1:32 pm

Due to the recent demise of the SiI3512 in my Sam 460, I have fitted an SiI3114 and connected my two drives to ports 0 and 1.

U-Boot times out trying to read ports 2 and 3. Is there a U-Boot variable that I can set to prevent it from trying to init drives 2 and 3?

In the old days on the A1 it would have been something like "IDE_MAXBUS = 2". Is there a corresponding variable for the Sam?
cheers
tony
User avatar
tonyw
AmigaOS Core Developer
AmigaOS Core Developer
 
Posts: 1322
Joined: Wed Mar 09, 2011 2:36 pm
Location: Sydney, Australia

Re: SiI3114 on Sam 460 EX

Postby Spectre660 » Sat Apr 19, 2014 2:00 pm

Try

s4sii_maxbus=1
Spectre660
 
Posts: 1485
Joined: Sat Jun 18, 2011 3:16 pm
Location: Montserrat

Re: SiI3114 on Sam 460 EX

Postby javierdlr » Sun Apr 20, 2014 12:13 am

Spectre660 wrote:Try

s4sii_maxbus=1


I - Configuring sii3512ide through UBOOT envvars
================================================

Currently sii3512ide is configurable through the following UBOOT envvars :

- sii3512ide_verbose

Legal values are : set to anything makes the driver verbose at boot time.

Default if unset : driver silent.


- sii3512ide_maxbus

Legal values are : 0 (no SATA interface at all),
1 (only primary SATA interface), and
2 (both SATA interfaces)

Default : if you don't set this envvar, sii3512ide will use both SATA interfaces.

..

I - Configuring sii3114ide through UBOOT envvars
================================================

Currently sii3114ide is configurable through the following UBOOT envvars :

- sii3114ide_verbose

Legal values are : set to anything makes the driver verbose at boot time.

Default if unset : driver silent.


- sii3114ide_maxbus

Legal values are : 0 (no IDE interface at all),
1 (only primary IDE interface), and
2 (both IDE interfaces)

Default : if you don't set this envvar, sii3114ide will use both IDE interfaces.
User avatar
javierdlr
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 373
Joined: Sun Jun 19, 2011 11:13 pm
Location: Donostia (GUIPUZCOA) - Spain

Re: SiI3114 on Sam 460 EX

Postby tonyw » Sun Apr 20, 2014 5:42 am

@Javier: I said U-Boot, not OS4.

@spectre: Thanks, that seems to be the right name to use.

Unfortunately, I can't find a suitable number for "s4sii_maxbus". My two devices (DVD and HDD) are connected to the two connectors on the end of the card (connectors 0 and 2). They appear in U-Boot as devices 0 and 1 respectively, and in OS4 as units 0 and 2. If I connect the HDD to either of the other two connectors (1 or 3), then U-Boot can't boot from it.

With s4sii not set at all, device 0 is the DVD, device 1 is the HDD and device 2 times out. U-Boot does not try to reset device 3.
If I set s4sii_maxbus to "1", then only the DVD is recognised and FLB can't find a boot device (naturally).
If I set s4sii_maxbus to "2", then the DVD is recognised, device "1" times out and device 2 becomes the HDD. The system boots OK, taking the same time as if s4sii_maxbus were not set at all. I don't know why the HDD changes from "device 1" to "device 2".
If I set s4sii_maxbus to "3", then it's the same as not setting it at all (naturally).

I think the only thing I can do is to leave s4sii_maxbus not set and set "ide_reset_timeout" to a short value, eg 2 seconds, until I can get to a flea market and buy a new 3512. Of course, I could always plug in another (old) drive for it to recognise as device 2. Hmm...
cheers
tony
User avatar
tonyw
AmigaOS Core Developer
AmigaOS Core Developer
 
Posts: 1322
Joined: Wed Mar 09, 2011 2:36 pm
Location: Sydney, Australia

Re: SiI3114 on Sam 460 EX

Postby yogi » Sun Apr 20, 2014 1:44 pm

Hi,

I have a sii3114 card in my AmigaOne 500. The settings I have for it are s4sii_maxbus=1, and boot1=s4siicdrom, and boot2=s4sii. What is strange about this card, is how the drives have to be connected. I have the DVD drive on port 0, but my hard drive is on port 2. For some reason, I could not get port 1 to work. I have had this setup running since I have owned the machine and it is stable.

On a side note, I wish acube would have put a sii3512 or sii3114 on the motherboard instead of what they went with. Other than that I love this computer.

Yogi
yogi
 
Posts: 4
Joined: Sun Jul 22, 2012 4:05 am

Re: SiI3114 on Sam 460 EX

Postby joerg » Sun Apr 20, 2014 2:21 pm

yogi wrote:I have a sii3114 card in my AmigaOne 500. The settings I have for it are s4sii_maxbus=1, and boot1=s4siicdrom, and boot2=s4sii. What is strange about this card, is how the drives have to be connected. I have the DVD drive on port 0, but my hard drive is on port 2. For some reason, I could not get port 1 to work. I have had this setup running since I have owned the machine and it is stable.
The old AmigaOne XE version of U-Boot only supported 2 ports of a sii3114 (the "master" drives, like the AmigaOS 4.x drivers it didn't use SATA directly but PATA emulation), and IIRC they are differently numbered in U-Boot and the AmigaOS 4.x drivers which makes it even harder to use the correct ports, on AmigaOS the ports which can be used by U-Boot are units 0 and 2 of sii3114ide.device. Maybe it changed in the Sam460 version of U-Boot, but I doubt it.
joerg
 
Posts: 371
Joined: Sat Mar 01, 2014 6:42 am

Re: SiI3114 on Sam 460 EX

Postby tonyw » Mon Apr 21, 2014 1:45 am

No, the numbering is the same (wrong) order.
cheers
tony
User avatar
tonyw
AmigaOS Core Developer
AmigaOS Core Developer
 
Posts: 1322
Joined: Wed Mar 09, 2011 2:36 pm
Location: Sydney, Australia

Re: SiI3114 on Sam 460 EX

Postby joerg » Mon Apr 21, 2014 1:56 am

tonyw wrote:No, the numbering is the same (wrong) order.
I didn't only mean the numbering, but the U-Boot sii3114 driver being limited to 2 ports. It's strange that it tries to access ports 2 and 3 if it doesn't support them anyway ...
Maybe the Sam460 U-Boot supports the sii3114ide_conf variable, although it's for the OS4 drivers, to disable ports and/or set a drive type. Or maybe s4sii_conf instead for U-Boot.

Edit: Something else to try: Set sii4_maxbus to 1 and swap your drives, ATAPI drives (DVD/CD) take much longer to respond after a reset than ATA ones (HDs), if U-Boot first accesses your HD on port 0 (U-Boot port number 0) that may be enough delay until it gets to port 1 checking the DVD drive.
joerg
 
Posts: 371
Joined: Sat Mar 01, 2014 6:42 am

Re: SiI3114 on Sam 460 EX

Postby Slayer » Mon Apr 21, 2014 12:42 pm

hmmm

I've just recently been using my sii3114 in both my X1000s and didn't add any settings or similair and it just goes whatever device I plug in, of course I'm not trying to boot from it.

It's quite handy being able to use more than 4 SATA devices, is there actually a recommended SATA card we can get for our latest machines which has been deemed pick of the bunch? Don't mean to derails the thread :D
~Yes I am a Kiwi, No, I did not appear as an extra in 'Lord of the Rings'~
1x AmigaOne X5000 2.0GHz 2gM RadeonR9280X AOS4.x
3x AmigaOne X1000 1.8GHz 2gM RadeonHD7970 AOS4.x
User avatar
Slayer
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 851
Joined: Tue Dec 21, 2010 5:19 am
Location: New Zealand

Re: SiI3114 on Sam 460 EX

Postby tonyw » Mon Apr 21, 2014 3:22 pm

The X-1000s use CFE which is much more recent thatn U-Boot. I guess CFE supports all four ports while U-Boot only supports two on some platforms.

Haven't yet tried out Joerg's latest suggestions. Maybe in the morning.
cheers
tony
User avatar
tonyw
AmigaOS Core Developer
AmigaOS Core Developer
 
Posts: 1322
Joined: Wed Mar 09, 2011 2:36 pm
Location: Sydney, Australia


Return to Platform: AmigaOne 500 and Sam series

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests