AmigaOS4.1 Final Edition

This forum is for Pegasos II specific issues.

AmigaOS4.1 Final Edition

Postby Nisse321 » Thu Jan 15, 2015 8:24 am

I have find some bugs in AmigaOS4.1 Final Edition for Pegasos 2.

Hardware:
Pegasos 2, 1Ghz, 1024MB RAM
Radeon 9250 AGP graphics card
CD0: CD-ROM SAMSUNG SH-152A
CD1: CDDVDW TSSTCorp SH-S202H
CD2: CD-R/RW TSSTCorp TS-H292A

Harddrive: WDC WD80 WD-WMAM9DST (80Gb)

I use FFS (DOS\07) filesystem on all (8) partitions on the harddrive (peg2ide.device).

Here is the bugs I have found so far: (ref to included pictures)

1. Time prefs can't open battclock.resource (time can't be saved, and must be adjusted every time the computer starts up) (picture 1)
2. PartitionWizard can't find any hard disk partitions (picture 2).
3. FormatCDRW can't find any devices (picture 3).
4. WBStartup Preferences, click on Information, the information window open but shows all wrong (picture 4).
5. Screenmode preferences, do not show the name of the graphicsdriver in screenmode names, only shows "Board 0:" (picture 5).

Grab_3.jpg
Picture 1, Time prefs


Grab_1.jpg
Picture 2, PartitionWizard


Grab_2.jpg
Picture 3, FormatCD/DVDRW
Nisse321
 
Posts: 3
Joined: Tue Jan 13, 2015 9:45 am

Re: AmigaOS4.1 Final Edition

Postby Nisse321 » Thu Jan 15, 2015 8:27 am

Continuing, two pictures more...

Grab_4.jpg
Picture 4, WBStartup prefs


Grab_5.jpg
Picture 5, Screenmode Prefs
Nisse321
 
Posts: 3
Joined: Tue Jan 13, 2015 9:45 am

Re: AmigaOS4.1 Final Edition

Postby salass00 » Thu Jan 15, 2015 2:30 pm

Nisse321 wrote:1. Time prefs can't open battclock.resource (time can't be saved, and must be adjusted every time the computer starts up) (picture 1)


Can you check if you have a file "battclock.resource.kmod" in your Kickstart directory and post the contents of your Kicklayout file?

2. PartitionWizard can't find any hard disk partitions (picture 2).


This problem was reported also by chris here:
viewtopic.php?f=14&t=2788

4. WBStartup Preferences, click on Information, the information window open but shows all wrong (picture 4).


This problem is already known about and fixed. Unfortunately the fix was slightly too late to make it onto the FE release CDs.

5. Screenmode preferences, do not show the name of the graphicsdriver in screenmode names, only shows "Board 0:" (picture 5).


AFAIK this is how it should be. At least it's what I'm getting as well on both my FE and Beta installs.
User avatar
salass00
AmigaOS Core Developer
AmigaOS Core Developer
 
Posts: 466
Joined: Sat Jun 18, 2011 4:12 pm
Location: Finland

Re: AmigaOS4.1 Final Edition

Postby kas1e » Thu Jan 15, 2015 6:42 pm

AFAIK this is how it should be. At least it's what I'm getting as well on both my FE and Beta installs.


In classic days when i have a1200/mediator/voodoo3, i also have "board 0" , then, later at some point on os4 i realise that instead of kind-of-cryptic Board 0: i have name of card instead, what is good. And now, its again back to Board 0: seems. Radeonxxx instead of Board 0 was for sure better and more understandable. Dunno if it done specially back,or just some side-effect of merge of graphics libs and can be fixed. Anyway, have name of board instead of Board:0 in screenmode prefs is better, imho.
kas1e
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 453
Joined: Sat Jun 18, 2011 8:56 am

Re: AmigaOS4.1 Final Edition

Postby xenic » Thu Jan 15, 2015 7:30 pm

kas1e wrote: Anyway, have name of board instead of Board:0 in screenmode prefs is better, imho.

If you switch to the Monitor tab in the ScreenMode prefs you see the name of the board. However, if you have 2 graphics boards installed, I don't know how you would know which board name is board:0 or Board:1. It seems like it could be confusing for dual board users.
AmigaOne X1000 with 2GB memory - OS4.1 FE
xenic
 
Posts: 978
Joined: Sun Jun 19, 2011 1:06 am

Re: AmigaOS4.1 Final Edition

Postby Nisse321 » Thu Jan 15, 2015 8:55 pm

salass00 wrote:
Nisse321 wrote:1. Time prefs can't open battclock.resource (time can't be saved, and must be adjusted every time the computer starts up) (picture 1)


Can you check if you have a file "battclock.resource.kmod" in your Kickstart directory and post the contents of your Kicklayout file?


Edit 2015-01-17:
FormatCDRW needs CDRW/DVDRW drivers (SYS:Storage/DOSDrivers) to be activated to work, I tested this and FormatCDRW works now.

I have battclock.resource.kmod v53.1 (2011-11-14) in kickstart.

When I replaced battclock.resource.kmod with v51.2 (2005-01-23) (update 6) then Time prefs can open battclock.resource.

Including my kicklayout file.

; $VER: Kicklayout-PegasosII 53.9 (12.10.2014)
;
; Kernel configuration for the Pegasos II
;
; This file describes how the "Kickstart" image should look like,
; i.e. it describes which modules should be pre-loaded and available
; at boot time.
;
;
; Format:
; ~~~~~~
; The file lists one or more configurations.
;
; Each configuration starts with the LABEL keyword, followed by the
; name of the configuration. The name can be used to specify the
; configuration in the bootloader tool (see Documentation/kernel/
; bootloader.txt). Note that empty lines end one configuration and
; start the next, which means that you must be careful not to leave
; an empty line anywhere unless you are defining multiple configurations.
;
; Each configuration must have exactly one line with the EXEC keyword.
; This specifies the filename of the main kernel to use. This kernel is
; the absolute minimum required to boot. It contains, among other things,
; exec.library.
;
; The following lines define additional modules to be loaded into the
; kickstart image. Each of these lines starts with the MODULE keyword
; followed by the filename of the module.
;
;
;
; Configuration name
LABEL AmigaOS_4.1_Final_Edition
; Exec name
EXEC Kickstart/loader.of
;
; PPC native modules
;
MODULE Kickstart/kernel
MODULE Kickstart/FastFileSystem
MODULE Kickstart/SmartFilesystem
MODULE Kickstart/JXFileSystem
MODULE Kickstart/peg2ide.device.kmod
MODULE Kickstart/battclock.resource.kmod
MODULE Kickstart/bootmenu.kmod
MODULE Kickstart/bootimage
MODULE Kickstart/CDFileSystem
MODULE Kickstart/con-handler.kmod
MODULE Kickstart/console.device.kmod
MODULE Kickstart/diskboot.kmod
MODULE Kickstart/diskboot.config
MODULE Kickstart/diskcache.library.kmod
MODULE Kickstart/dos.library.kmod
MODULE Kickstart/elf.library.kmod
MODULE Kickstart/env-handler.kmod
MODULE Kickstart/FileSystem.resource.kmod
MODULE Kickstart/gadtools.library.kmod
MODULE Kickstart/gameport.device.kmod
MODULE Kickstart/graphics.library.kmod
MODULE Kickstart/hunk.library.kmod
MODULE Kickstart/input.device.kmod
MODULE Kickstart/intuition.library.kmod
MODULE Kickstart/it8212ide.device.kmod
MODULE Kickstart/keyboard.device.kmod
MODULE Kickstart/keymap.library.kmod
MODULE Kickstart/lsi53c8xx.device.kmod
MODULE Kickstart/newlib.library.kmod
MODULE Kickstart/nonvolatile.library.kmod
MODULE Kickstart/nvram.config
;MODULE Kickstart/nvram_nodma.config
MODULE Kickstart/ps2.resource.kmod
MODULE Kickstart/ram-handler.kmod
MODULE Kickstart/ramdrive.device.kmod
MODULE Kickstart/ramlib.kmod
MODULE Kickstart/shell.kmod
MODULE Kickstart/sii0680ide.device.kmod
MODULE Kickstart/sii3112ide.device.kmod
MODULE Kickstart/sii3114ide.device.kmod
MODULE Kickstart/sii3512ide.device.kmod
MODULE Kickstart/strap.kmod
MODULE Kickstart/timer.device.kmod
MODULE Kickstart/PCIGraphics.card
MODULE Kickstart/ATIRadeon.chip
MODULE Kickstart/3dfxVoodoo.chip
MODULE Kickstart/petunia.library.kmod
MODULE Kickstart/usbresource.library
MODULE Kickstart/usbsys.device
MODULE Kickstart/hub.usbfd
MODULE Kickstart/bootmouse.usbfd
MODULE Kickstart/bootkeyboard.usbfd
MODULE Kickstart/massstorage.usbfd
MODULE Kickstart/uhci.usbhcd
MODULE Kickstart/ohci.usbhcd
MODULE Kickstart/ehci.usbhcd
Nisse321
 
Posts: 3
Joined: Tue Jan 13, 2015 9:45 am

Re: AmigaOS4.1 Final Edition

Postby Dragster » Mon Jan 19, 2015 6:33 am

Same issues here on Pegasos II... and here's another one... not sure if this has already been reported (I haven't seen it) but WBStartup prefs shows progress of all of the wbstartup configured programs when you select "show progress window" even those added but *not* selected to start... it should only show those selected.. right?

Thank you,

Dragster
Dragster
 
Posts: 10
Joined: Wed Jan 14, 2015 7:48 pm

Re: AmigaOS4.1 Final Edition

Postby radzikpl » Mon Jan 19, 2015 9:43 pm

I have the same issues on my Peg II. I checked battclock.resource on OS 4.1u6 and there is no problem.

Other solution for this can by yfacts (put it in WBStartup), it will "take" time from Internet.
radzikpl
 
Posts: 11
Joined: Sun Jan 18, 2015 1:53 pm

Re: AmigaOS4.1 Final Edition

Postby Dragster » Fri Jan 23, 2015 8:09 pm

Dragster wrote:Same issues here on Pegasos II... and here's another one... not sure if this has already been reported (I haven't seen it) but WBStartup prefs shows progress of all of the wbstartup configured programs when you select "show progress window" even those added but *not* selected to start... it should only show those selected.. right?

Thank you,

Dragster


Quoting myself... this is not a bug, current behavior is the way it's intended to be.

Cheers,

Dragster
Dragster
 
Posts: 10
Joined: Wed Jan 14, 2015 7:48 pm

Re: AmigaOS4.1 Final Edition

Postby kate.libby » Sat Jan 24, 2015 12:04 pm

Good Morning!

The Solution for Error with battclock.resource.kmod is simple: Copy the 4.1.6 Version of battclock.resource.kmod in the FE Folder and Time-Prefs works without Problems.
Pegasos II with 1GHz / 1GB Ram / 500GB HDD with MorphOS 3.6 / AmigaOS 4.1.6 & FE / Radeon 9000 Pro
kate.libby
 
Posts: 2
Joined: Fri Jan 16, 2015 7:36 pm

Next

Return to Platform: Pegasos II

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron