AmigaOS4.1 Update 3 USB Problems

This forum is for Pegasos II specific issues.

AmigaOS4.1 Update 3 USB Problems

Postby AmigaGTI » Tue Aug 30, 2011 9:50 pm

Hello.

I have a PegasosII with AmigaOS4.1 Update3. My USB2.0 Controller Cards with VIA VT6212 Chipset does not work. If i have Update 2 installed, the card would be work fine, but now there is nothing. USB sticks would be connected, but after one minute the stick could not be mounted and i got a read write error.

Help!
AmigaGTI
 
Posts: 3
Joined: Tue Aug 30, 2011 4:10 pm

Re: AmigaOS4.1 Update 3 USB Problems

Postby davebraco » Tue Aug 30, 2011 11:18 pm

As a temporary work around, you should comment the line MODULE Kickstart/ehci.usbhcd in the sys:kickstart/kicklayout text file by adding ; in front of the line.

You will be able to use your usb controler card. Pay attention that it will "disable" the USB2 features.

More information could be found in these posts :
viewtopic.php?f=14&t=266&hilit=ehci
viewtopic.php?f=14&t=272&p=3633&hilit=ehci#p3633
µA1 256mo SATA -> lend to a dev
A1200PPC 256Mo MediatorTX Radeon9250 SATA RTL8029 SOLO-1
Sam440ep 533mhz 512mo 64Go SSD
Sam460ex 1150mhz 2Go RadeonHD 6570LP ENVY24HT
AmigaOne X1000 4Go SSD R9 270X Catweasel MK4
AmigaOne X5000 -> work in progress
User avatar
davebraco
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 139
Joined: Sat Jun 18, 2011 8:06 am
Location: Belgium

Re: AmigaOS4.1 Update 3 USB Problems

Postby AmigaGTI » Wed Aug 31, 2011 4:14 pm

Thank you, i will try it.

btw, is there a chance that they would word with USB2.0 support in next time??
AmigaGTI
 
Posts: 3
Joined: Tue Aug 30, 2011 4:10 pm

Re: AmigaOS4.1 Update 3 USB Problems

Postby Hypex » Wed Aug 31, 2011 5:13 pm

I have the same problem with a VIA USB card in my AmigaOne. Though I don't know the exact chipset I do know that is shares the exact same PCI ID as the onboard USB. Except the USB2 counterpart. So to me that is strange it isn't supported.
User avatar
Hypex
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 336
Joined: Mon Dec 20, 2010 3:23 pm
Location: Vic. Australia.

Re: AmigaOS4.1 Update 3 USB Problems

Postby AmigaGTI » Fri Sep 02, 2011 10:31 pm

What i did not understood:

The PegasosII have a VIA Chipset. I think that the USB controller onBoard is a VIA Chip too. So why it does not work. I Have buy the cards with VIA Chipset at that reason.
AmigaGTI
 
Posts: 3
Joined: Tue Aug 30, 2011 4:10 pm

Re: AmigaOS4.1 Update 3 USB Problems

Postby tonyw » Sat Sep 03, 2011 2:03 am

Possibly none of the beta testers has that card in his machine, so nobody noticed that it worked with Update 2 but not with Update 3.

I'll raise a bug report and point the dev to this thread.

[edit]
Bug #7219.

In the meantime, would you like to try disabling EHCI and test if it still works in OHCI mode? You can do that by commenting out EHCI (with a ";" before the line MODULE Kickstart/ehci.usbhcd in Kickstart/kicklayout).
[/edit]
cheers
tony
User avatar
tonyw
AmigaOS Core Developer
AmigaOS Core Developer
 
Posts: 1186
Joined: Wed Mar 09, 2011 2:36 pm
Location: Sydney, Australia

Re: AmigaOS4.1 Update 3 USB Problems

Postby vulture » Sat Sep 03, 2011 2:22 am

that's what happened with me as well, I replaced the via card with a nec one before update3 so, I never noticed the problem while testing, I was somewhat assured in my mind that it'd still work.
Peg2 2b5, G4@1.266ghz, 2gb RAM, Radeon 9200 128mb, Audigy 2 ZS, Nec USB 2.0, Sata sil3512
A1200 BPPC 603e@333mhz , 256mb RAM, BVision, Subway USB, Fasata MK1, 3com pcmcia ethernet
A1200 BPPC 603e@333mhz , 256mb RAM , Mediator 1200TX, Voodoo 3 3500, Radeon 9200 256mb, Spider USB2.0, Realtek 8029, Soundblaster Live!, Fastata MK3, 3com pcmcia ethernet
User avatar
vulture
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 10
Joined: Sat Jun 18, 2011 11:07 am

Re: AmigaOS4.1 Update 3 USB Problems

Postby tonyw » Thu Jun 07, 2012 4:50 am

@AmigaGTI:

Are you still unable to use your USB card with Update 4?

If it still won't work with Update 4:
Can you please report the version numbers of:

kickstart/usbresource.library
kickstart/usbsys.device
devs/USB/fd/hid.usbfd

so that we can fix it before Update 5?

Thanks
cheers
tony
User avatar
tonyw
AmigaOS Core Developer
AmigaOS Core Developer
 
Posts: 1186
Joined: Wed Mar 09, 2011 2:36 pm
Location: Sydney, Australia

Re: AmigaOS4.1 Update 3 USB Problems

Postby nubechecorre » Thu Jun 07, 2012 2:35 pm

I have, also, problem with new usb stack (usb 2.0).. I am not able to use my D-Link Hub.. If i connect the keyboard and the mouse on the usb port directly no problems, but if I use the hub they don't work..

The mouse and the keyboard are like "dead" when plugged into hub.. There was no problem with update 2.. Sorry for posting this problem now but i had back my sam440ep only few days ago.. so i installed update 3 and then update 4..

This problem appeared just after update 3.. I thought that installing update 4 could fix the problem but it is still there..
http://www.os4games.it

Sam440ep mini-itx

Classic System:

Amiga 1200
PowerPC 603+ 68040 25 Mhz + 256MbRam
Radeon 9250 128Mb VRam
Voodoo 3 3000 16Mb VRam
HD-Western Digital Caviar Blue 500 Gb PATA
DVD-RW LG Dual Layer
SoundBlaster PCI 128
4xEIDE Buffered Interface Elbox
Cocolino Interface Elbox
AmigaOne White Mouse
User avatar
nubechecorre
 
Posts: 68
Joined: Sat Jun 18, 2011 12:28 am
Location: Sanremo

Re: AmigaOS4.1 Update 3 USB Problems

Postby Evillord68 » Thu Jun 07, 2012 11:10 pm

tonyw wrote:@AmigaGTI:

Are you still unable to use your USB card with Update 4?

If it still won't work with Update 4:
Can you please report the version numbers of:

kickstart/usbresource.library
kickstart/usbsys.device
devs/USB/fd/hid.usbfd

so that we can fix it before Update 5?

Thanks


I will ask him, he is a moderator at www. a1k.org and i also.
If he still have this problem, he can send the card to me an i will test it in my Aone/PegII.
Evillord68
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 232
Joined: Sun Jun 19, 2011 6:26 pm

Next

Return to Platform: Pegasos II

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest