Mesa for Linux PPC

AmigaOne X1000 platform specific issues related to Linux only.

Re: Mesa for Linux PPC

Postby xeno74 » Sat Jan 02, 2016 8:56 am

Hi All,

Luigi told me that he has fantastic glxgears values with the AMDGPU driver on his Power Mac G5 with an AMD Radeon HD4650.

gigi@gigi-desktop:~$ glxgears
Code: Select all
Running synchronized to the vertical refresh. The framerate should be
approximately the same as the monitor refresh rate.
44964 frames in 5.0 seconds = 8992.782 FPS
46205 frames in 5.0 seconds = 9240.932 FPS
45590 frames in 5.0 seconds = 9117.847 FPS
45314 frames in 5.0 seconds = 9062.760 FPS


He can play 1080p youtube videos too.

I installed the packages xserver-xorg-video-amdgpu and libdrm-amdgpu1 on my ubuntu MATE 16.04. After that I modified the xorg.conf.

Code: Select all
Section "Device"
  Identifier "Amdgpu"
  Driver "amdgpu"
EndSection


Unfortunately there isn't an AMDGPU driver for my Radeon HD6870 available.

Error message:

Code: Select all
(EE) No devices detected.


Cheers,

Christian

Image
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
User avatar
xeno74
 
Posts: 3180
Joined: Fri Mar 23, 2012 8:58 am

Re: Mesa for Linux PPC

Postby xeno74 » Sun Jan 03, 2016 7:14 am

It's interesting that the AMDGPU driver works with Luigi's AMD Radeon HD4650 (RV730). Which firmware package does he use? For Debian Sid there isn't a AMDGPU Barts firmware for my HD6870 available.

AMDGPU's firmwares in the firmware package for Debian Sid (firmware-amd-graphics (20151018-2)):

Code: Select all
amdgpu/carrizo_ce.bin amdgpu/carrizo_me.bin amdgpu/carrizo_mec2.bin amdgpu/carrizo_mec.bin amdgpu/carrizo_pfp.bin amdgpu/carrizo_rlc.bin amdgpu/carrizo_sdma1.bin amdgpu/carrizo_sdma.bin amdgpu/carrizo_uvd.bin amdgpu/carrizo_vce.bin amdgpu/fiji_ce.bin amdgpu/fiji_mc.bin amdgpu/fiji_me.bin amdgpu/fiji_mec2.bin amdgpu/fiji_mec.bin amdgpu/fiji_pfp.bin amdgpu/fiji_rlc.bin amdgpu/fiji_sdma1.bin amdgpu/fiji_sdma.bin amdgpu/fiji_smc.bin amdgpu/fiji_uvd.bin amdgpu/fiji_vce.bin amdgpu/tonga_ce.bin amdgpu/tonga_mc.bin amdgpu/tonga_me.bin amdgpu/tonga_mec2.bin amdgpu/tonga_mec.bin amdgpu/tonga_pfp.bin amdgpu/tonga_rlc.bin amdgpu/tonga_sdma1.bin amdgpu/tonga_sdma.bin amdgpu/tonga_smc.bin amdgpu/tonga_uvd.bin amdgpu/tonga_vce.bin amdgpu/topaz_ce.bin amdgpu/topaz_mc.bin amdgpu/topaz_me.bin amdgpu/topaz_mec2.bin amdgpu/topaz_mec.bin amdgpu/topaz_pfp.bin amdgpu/topaz_rlc.bin amdgpu/topaz_sdma1.bin amdgpu/topaz_sdma.bin amdgpu/topaz_smc.bin"


The strange thing is, there isn't a RV730 firmware for the AMDGPU driver available in the firmware package but I know that it works for Luigi's AMD Radeon HD4650 (RV730). I'll remove the Radeon driver and look what happens.

@Srtest
Have you tested the new AMDGPU driver yet?
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
User avatar
xeno74
 
Posts: 3180
Joined: Fri Mar 23, 2012 8:58 am

Re: Mesa for Linux PPC

Postby xeno74 » Sun Jan 03, 2016 9:27 pm

I removed the package xserver-xorg-video-radeon on ubuntu MATE 16.04.

After that I modified the xorg.conf.

Code: Select all
Section "Device"
  Identifier "Amdgpu"
  Driver "amdgpu"
EndSection


Unfortunately I have only a black box with glxgears.
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
User avatar
xeno74
 
Posts: 3180
Joined: Fri Mar 23, 2012 8:58 am

Re: Mesa for Linux PPC

Postby xeno74 » Thu Jan 21, 2016 9:09 am

Explanation about the unofficial Mesa version

In my point of view, the problem is in the source file p_format.h in the directory src/gallium/include/pipe/. There is some code for translating colors for big-endian machines. The problem is, this code is only for the CPU. I mean for LLVMpipe for the CPU. The Radeon graphics cards don't need this translating code but IBM pSeries machines without graphics cards need this code. This code translates the colors in a wrong way for Radeon graphics cards. I removed this code and after compiling Mesa again, the colors are displayed correct. The Mesa guys told me, that I have broken their LLVMpipe translating code. But it doesn't matter me because we have the right colors. :-) I released some unofficial Mesa versions with this patch.

Downloads: http://www.supertuxkart-amiga.de/amiga/mesalib-unofficial.html
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
User avatar
xeno74
 
Posts: 3180
Joined: Fri Mar 23, 2012 8:58 am

Re: Mesa for Linux PPC

Postby xeno74 » Tue Feb 09, 2016 8:06 pm

New installation instructions: ubuntuforums.org
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
User avatar
xeno74
 
Posts: 3180
Joined: Fri Mar 23, 2012 8:58 am

Re: Mesa for Linux PPC

Postby xeno74 » Fri Feb 26, 2016 1:35 am

Hi All,

The Mesa developers have added some new patches for PowerPC to the Mesa Git. I tried the git version of Mesa today. It works partially with the correct colors on my AmigaONE X1000 with the XFX Radeon HD6870.

First, I tested it with Debian 8 Jessie with

Code: Select all
export LD_LIBRARY_PATH=/usr/local/mesa-git-20160225/lib/


SuperTuxKart has the correct colors with the new Mesa version.

After that I tested it with ubuntu MATE 16.04 via replacing the r600_dri.so. Unfortunately Compiz has wrong colors with the new Mesa version.

glxinfo | grep -i opengl

Code: Select all
OpenGL vendor string: X.Org
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on AMD BARTS (DRM 2.42.0)
OpenGL version string: 2.1 Mesa 11.3.0-devel (git-d1509a5)
OpenGL shading language version string: 1.30


Download: Mesa-Git-20160225-linux-powerpc.tar.bz2

Please test it.

Thanks,

Christian
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
User avatar
xeno74
 
Posts: 3180
Joined: Fri Mar 23, 2012 8:58 am

Re: Mesa for Linux PPC

Postby zzd10h » Thu Mar 17, 2016 9:40 am

Hi,
since my R7-250X seems broken, I reinstalled my old HD6670.

When I try glxgears, now, it complains about "failed to load r600 driver".

Does I have to do something to configure my HD6670 ?

Thank you
http://apps.amistore.net/zTools
X1000 - AmigaOS 4.1.6 / 4.1 FE
zzd10h
 
Posts: 545
Joined: Sun Sep 16, 2012 6:40 am
Location: France

Re: Mesa for Linux PPC

Postby xeno74 » Thu Mar 17, 2016 10:54 am

zzd10h wrote:Hi,
since my R7-250X seems broken, I reinstalled my old HD6670.

When I try glxgears, now, it complains about "failed to load r600 driver".

Does I have to do something to configure my HD6670 ?

Thank you


I think, you need the unofficial Mesa.

Installation instructions

Downloads:

MesaLib-10.0.4-powerpc-unofficial.tar.bz2
MesaLib-11.0.7-powerpc-unofficial.tar.bz2

Extract them in your home folder and rename the original r600_dri.so to r600_dri.so.bak:

Code: Select all
sudo mv /usr/lib/powerpc-linux-gnu/dri/r600_dri.so /usr/lib/powerpc-linux-gnu/dri/r600_dri.so.bak


Copy the patched r600_dri.so to /usr/lib/powerpc-linux-gnu/dri (for example Mesa 10.0.4):

Code: Select all
sudo cp mesa-10.0.4/lib/dri/r600_dri.so /usr/lib/powerpc-linux-gnu/dri


Afterwards, please logout and then login.
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
User avatar
xeno74
 
Posts: 3180
Joined: Fri Mar 23, 2012 8:58 am

Re: Mesa for Linux PPC

Postby zzd10h » Thu Mar 17, 2016 6:04 pm

Right !

Thank you, tried 11.0.7 Mesa module.
It works now, glxgears works at 275 fps.

edit : tested 10.0.4, better, now I have around 320 fps with
vblank_mode=0 glxgears
http://apps.amistore.net/zTools
X1000 - AmigaOS 4.1.6 / 4.1 FE
zzd10h
 
Posts: 545
Joined: Sun Sep 16, 2012 6:40 am
Location: France

Re: Mesa for Linux PPC

Postby xeno74 » Thu Mar 17, 2016 6:11 pm

zzd10h wrote:Right !

Thank you, tried 11.0.7 Mesa module.
It works now, glxgears works at 275 fps.

edit : tested 10.0.4, better, now I have around 320 fps with
vblank_mode=0 glxgears


Fantastic but .... your fps result is too low. Would you mind testing it with vblank_mode=0 glxgears?

Edit: I have seen, you tested it with vblank_mode=0 glxgears but your fps result is still too low. Could you please post the output of glxinfo | grep -i opengl?
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
User avatar
xeno74
 
Posts: 3180
Joined: Fri Mar 23, 2012 8:58 am

PreviousNext

Return to Platform: AmigaOne X1000 - Linux Only

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests