can not boot linux at all!

AmigaOne X1000 platform specific issues related to Linux only.

can not boot linux at all!

Postby MichaelMerkel » Tue Dec 12, 2017 9:06 pm

hi there.

i now finally tried to start linux on my x1000. i once tried this - 2 years ago i think. with no luck.
and this time - again - no luck :-(

i used the files from here.
1. using a dvd with ubuntu mate 16.04 live
2. first trying kernel from dvd
3. trying stable kernel on cfcard

please see the results in the screenshots...
what is wrong here?!

Error-Linux-Boot1.jpg
overview - ramdisk - setenv


Error-Linux-Boot3.jpg
boot


Error-Linux-Boot6.jpg
after the penguins and the ubunto logo...


what also is interesting is that my dvd drive is names atapi0.0 and not 0.1
it *is* connected to SATA0 and my ssd is connected to SATA2. just like described in the x1000 setup guide.
needless to say, that this is running now for quite some years and i have no problems on the os4 side :shock:

any ideas?

thanks and regards
michael
Michael Merkel :lol:
(Member of Amiga Freunde Pfalz)
User avatar
MichaelMerkel
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 334
Joined: Mon Dec 20, 2010 3:08 pm
Location: Germany

Re: can not boot linux at all!

Postby MichaelMerkel » Tue Dec 12, 2017 9:08 pm

and one more:
Error-Linux-Boot7-stable.jpg
using the stable kernel from cf card


in this case no penguins... after 2 minutes i stopped.

regards...
michael
Michael Merkel :lol:
(Member of Amiga Freunde Pfalz)
User avatar
MichaelMerkel
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 334
Joined: Mon Dec 20, 2010 3:08 pm
Location: Germany

Re: can not boot linux at all!

Postby xeno74 » Wed Dec 13, 2017 6:40 am

Hi Michael,

Which graphics card is installed in your X1000? Could you please try to boot ubuntu MATE from a USB flash drive?

Download

Thanks,
Christian
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
User avatar
xeno74
 
Posts: 3565
Joined: Fri Mar 23, 2012 8:58 am

Re: can not boot linux at all!

Postby xeno74 » Wed Dec 13, 2017 7:13 am

Could you please also check the SATA cables? Maybe you need to replace one. It could be that the optical drive has a problem.

— Christian
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
User avatar
xeno74
 
Posts: 3565
Joined: Fri Mar 23, 2012 8:58 am

Re: can not boot linux at all!

Postby MichaelMerkel » Wed Dec 13, 2017 5:12 pm

today i tried to boot linuc just right after powering on the x1000...
well, i *can* start mate with the stable kernel from the cf card! this was aboslutely not possible yesterday! i did not change anything. just tried it again.
i still can not boot with the mate kernel on the dvd. no changes regarding the error messages.

Could you please also check the SATA cables? Maybe you need to replace one. It could be that the optical drive has a problem.

i already checked the cables. but i will do so again. maybe also switch them.

Which graphics card is installed in your X1000?

i currently have a "Radeon R9 270X Devil"

Could you please try to boot ubuntu MATE from a USB flash drive?

which one from the link? i see at least .. four?... whereas one os for the x5000?
do i also need the ramdisk?

regards...
michael
Michael Merkel :lol:
(Member of Amiga Freunde Pfalz)
User avatar
MichaelMerkel
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 334
Joined: Mon Dec 20, 2010 3:08 pm
Location: Germany

Re: can not boot linux at all!

Postby MichaelMerkel » Wed Dec 13, 2017 9:16 pm

i now downloaded the fat one:
MATE_PowerPC_Remix_2017_0.8.img.tar.gz (Google Drive)
and "copied" it to a 16gib usb pen drive.
but that is not readable? which format is it? neither windows nor CFE recognizes it.
:-( well, i don't get it. i really hardly understand which files are iso, images and how to use them...
the only thing i was able to get working is the "old" mate iso on dvd. everything else i am not able to understand.

rgeards...
michael
Michael Merkel :lol:
(Member of Amiga Freunde Pfalz)
User avatar
MichaelMerkel
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 334
Joined: Mon Dec 20, 2010 3:08 pm
Location: Germany

Re: can not boot linux at all!

Postby xeno74 » Wed Dec 13, 2017 11:03 pm

MichaelMerkel wrote:i now downloaded the fat one:
MATE_PowerPC_Remix_2017_0.8.img.tar.gz (Google Drive)
and "copied" it to a 16gib usb pen drive.
but that is not readable? which format is it? neither windows nor CFE recognizes it.
:-( well, i don't get it. i really hardly understand which files are iso, images and how to use them...
the only thing i was able to get working is the "old" mate iso on dvd. everything else i am not able to understand.

rgeards...
michael


Hi Michael,

No, it isn't readable on Windows and on the CFE because there is only one ext4 partition on your USB pen drive.

Boot with the kernel 4.14.5:

Code: Select all
CFE> setenv bootargs "root=LABEL=AMIGAONE rootdelay=5"


Code: Select all
CFE> ramdisk -z -addr=0x24000000 -fatfs cf0:initrd.img-4.14.5


Code: Select all
CFE> boot -elf- noints -fatfs cf0:vmlinux-4.14


Cheers,
Christian
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
User avatar
xeno74
 
Posts: 3565
Joined: Fri Mar 23, 2012 8:58 am

Re: can not boot linux at all!

Postby MichaelMerkel » Sat Dec 16, 2017 4:59 pm

finally tried 4.14.5/6.
no success :-(
copied the img to an usb pen drive (16gb). kernel on cf card.

this is what happened:
Error-Linux-Boot8.jpg
ubuntu + 4.14.5


after that - nothing. rebooted after a couple of minutes...

wtf is so wrong with my hardware configuration here that i don't even can boot a live image?!
i remember having tried this 2-3 years ago - and also giving up then...

regards...
michael
Last edited by MichaelMerkel on Sun Dec 17, 2017 12:24 pm, edited 1 time in total.
Michael Merkel :lol:
(Member of Amiga Freunde Pfalz)
User avatar
MichaelMerkel
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 334
Joined: Mon Dec 20, 2010 3:08 pm
Location: Germany

Re: can not boot linux at all!

Postby xeno74 » Sat Dec 16, 2017 11:50 pm

Hi Michael,

I think the image isn’t the problem. The Linux kernel can’t initialize your graphics card.

Unfortunately I can’t say why it doesn’t initialize your graphics card but we have to figure out why.

Cheers,
Christian
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
User avatar
xeno74
 
Posts: 3565
Joined: Fri Mar 23, 2012 8:58 am

Re: can not boot linux at all!

Postby MichaelMerkel » Sun Dec 17, 2017 12:25 pm

xeno74 wrote:Hi Michael,

I think the image isn’t the problem. The Linux kernel can’t initialize your graphics card.

Unfortunately I can’t say why it doesn’t initialize your graphics card but we have to figure out why.


ok. so i can test it with my old one. i just replaced it some weeks ago. i still have the radeon hd6870 here. let's see...

regards...
michael
Michael Merkel :lol:
(Member of Amiga Freunde Pfalz)
User avatar
MichaelMerkel
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 334
Joined: Mon Dec 20, 2010 3:08 pm
Location: Germany

Next

Return to Platform: AmigaOne X1000 - Linux Only

Who is online

Users browsing this forum: Majestic-12 [Bot] and 6 guests

cron