Odyssey - YouTube - Offline Movies - system freezes

AmigaOne X5000 platform specific issues.

Re: Odyssey - YouTube - Offline Movies - system freezes

Postby Spectre660 » Tue Jan 24, 2017 12:42 am

@Cyborg

The ASM1083 may not be the issue at all.
I have an Envy24HT pciex1 card with an ASM1083 revision 1 that works with simultaneous audio and video playback on the Sam460ex.
Sound card purchased from ACube .

The AMS1083 revison 1 chips on both my CMI8738 and my first Envy24HT have the markings

BAW43201B1 1124

Markings on my second Envy24HT with the revison 3 ASM1083 are
BMH04501B2 1351
Attachments
ASM1083_Rev_1_2.jpg
Envy24ht_2.jpg
Spectre660
 
Posts: 1117
Joined: Sat Jun 18, 2011 3:16 pm
Location: Montserrat

Re: Odyssey - YouTube - Offline Movies - system freezes

Postby Cyborg » Tue Jan 24, 2017 10:33 am

@ Radek

Are you sure? All reports I got from people with later ASM1038 revisions where positive. A simple test would be the demo of Emotion video player from os4depot. For me with my rev 1 card it froze almost instantly, at latest after a couple of seconds.
User avatar
Cyborg
AmigaOS Core Developer
AmigaOS Core Developer
 
Posts: 37
Joined: Wed Feb 16, 2011 2:29 pm

Re: Odyssey - YouTube - Offline Movies - system freezes

Postby Cyborg » Tue Jan 24, 2017 10:43 am

Spectre660 wrote:The ASM1083 may not be the issue at all.
I have an Envy24HT pciex1 card with an ASM1083 revision 1 that works with simultaneous audio and video playback on the Sam460ex.
Sound card purchased from ACube .


I'm not sure if the Sam460 is a good testbed. At least the CMI driver includes workarounds for the ASMedia problem if ran on Sam460, which work there, because a different IRQ is used and the original one not shared. We can't use the same technique on other machines unfortunately. Even without that specific workaround, on a Sam460, the sound card/ASMedia does not need to share its interrupt, which greatly influences experience. (for example, I also have a workaround for the CMI cards on X5000, which works as long as the interrupt is not shared.. obviously that is nothing to bet on)

So the real question is: does the card work in the X5000?
User avatar
Cyborg
AmigaOS Core Developer
AmigaOS Core Developer
 
Posts: 37
Joined: Wed Feb 16, 2011 2:29 pm

Re: Odyssey - YouTube - Offline Movies - system freezes

Postby tonyw » Tue Jan 24, 2017 11:28 am

If interrupt sharing is pertinent, is it possible to work around the problem in the X5000 by leaving a particular slot empty?
cheers
tony
User avatar
tonyw
AmigaOS Core Developer
AmigaOS Core Developer
 
Posts: 1186
Joined: Wed Mar 09, 2011 2:36 pm
Location: Sydney, Australia

Re: Odyssey - YouTube - Offline Movies - system freezes

Postby Cyborg » Tue Jan 24, 2017 11:56 am

@ tony
Leaving the slot empty is not enough as the ASMedia bug will still hit you with the current CMI driver. The workaround in my test driver would be needed in that situation, but would mean operating the sound card in polling mode instead of using its interrupts directly, which in turn raises the system load.

Long story put short: if you make sure the CMI/ASMedia is the only user of that specific interrupt AND if you use my polling driver, then yes, you can workaround the problem, effectively loosing one slot.
User avatar
Cyborg
AmigaOS Core Developer
AmigaOS Core Developer
 
Posts: 37
Joined: Wed Feb 16, 2011 2:29 pm

Re: Odyssey - YouTube - Offline Movies - system freezes

Postby Spectre660 » Tue Jan 24, 2017 1:50 pm

I have asked seventhwonder to post detail of the Envy24HT being used in his X5000 .

Cyborg wrote:
Spectre660 wrote:The ASM1083 may not be the issue at all.
I have an Envy24HT pciex1 card with an ASM1083 revision 1 that works with simultaneous audio and video playback on the Sam460ex.
Sound card purchased from ACube .


I'm not sure if the Sam460 is a good testbed. At least the CMI driver includes workarounds for the ASMedia problem if ran on Sam460, which work there, because a different IRQ is used and the original one not shared. We can't use the same technique on other machines unfortunately. Even without that specific workaround, on a Sam460, the sound card/ASMedia does not need to share its interrupt, which greatly influences experience. (for example, I also have a workaround for the CMI cards on X5000, which works as long as the interrupt is not shared.. obviously that is nothing to bet on)

So the real question is: does the card work in the X5000?
Spectre660
 
Posts: 1117
Joined: Sat Jun 18, 2011 3:16 pm
Location: Montserrat

Re: Odyssey - YouTube - Offline Movies - system freezes

Postby seventhwonder » Sat Jan 28, 2017 1:57 pm

Here is the information from my X5000

Snap-1 - 946x775x24.jpg
AmigaOS4 Beta-Tester
**AmigaOne X5000 + 8GB RAM + Asus Radeon R7 265 GDDR5**
**Tabor A1222 + 2GB RAM + Asus Radeon HD R7 265 GDDR5 **
**Sam460 + 2GB RAM + Radeon HD 7750 GDDR5 **
seventhwonder
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 199
Joined: Sat Jun 18, 2011 8:08 am

Re: Odyssey - YouTube - Offline Movies - system freezes

Postby Spectre660 » Sat Jan 28, 2017 2:31 pm

@ seventhwonder

Thanks .
Can you post the bridge chip info like the first image in my post.

download/file.php?id=2032&mode=view
Spectre660
 
Posts: 1117
Joined: Sat Jun 18, 2011 3:16 pm
Location: Montserrat

Re: Odyssey - YouTube - Offline Movies - system freezes

Postby seventhwonder » Sat Jan 28, 2017 2:59 pm

Spectre660 wrote:@ seventhwonder

Thanks .
Can you post the bridge chip info like the first image in my post.

download/file.php?id=2032&mode=view


Please find it below:

Snap-1 - 946x775x24.jpg
AmigaOS4 Beta-Tester
**AmigaOne X5000 + 8GB RAM + Asus Radeon R7 265 GDDR5**
**Tabor A1222 + 2GB RAM + Asus Radeon HD R7 265 GDDR5 **
**Sam460 + 2GB RAM + Radeon HD 7750 GDDR5 **
seventhwonder
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 199
Joined: Sat Jun 18, 2011 8:08 am

Re: Odyssey - YouTube - Offline Movies - system freezes

Postby Spectre660 » Sat Jan 28, 2017 3:10 pm

@ seventhwonder

Thank you.
Your card has a revision 3 ASM 1083 chip .
One of mine has a revision 3 chip as well but the other one has a revision 1 chip .
Spectre660
 
Posts: 1117
Joined: Sat Jun 18, 2011 3:16 pm
Location: Montserrat

PreviousNext

Return to Platform: AmigaOne X5000

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron