Odyssey - YouTube - Offline Movies - system freezes

AmigaOne X5000 platform specific issues.

Re: Odyssey - YouTube - Offline Movies - system freezes

Postby klesterjr » Wed Jan 18, 2017 6:39 pm

Cyborg wrote:Hello,

unfortunately, no good news about this issue: It is definitely a hardware issue and not a fault of AmigaOS/AHI!
At the moment we are internally discussing all options and how to proceed with this, but whatever we do, these CMI soundcards with ASM1038, rev 1 bridge will never work without issues. So best advise we can give at the moment is to replace those cards with a different model.

Note that it seems to be pure coincidence, which revision of the ASMedia is on CMI8378 PCIe sound cards, so you should avoid those in general.

If you are unsure if your sound card suffers from the broken ASMedia bridge, use the attached test tool to find out. Just unpack and run.


Can you recommend a specific PCI-E card that has the correct rev (I'm trying to free up a PCI slot)? I've tried two cards so far and both have the problem. The chip rev number isn't specifically identified in any of the listings I've seen.

Thanks.
User avatar
klesterjr
 
Posts: 20
Joined: Thu Jul 26, 2012 10:09 pm

Re: Odyssey - YouTube - Offline Movies - system freezes

Postby Cyborg » Mon Jan 23, 2017 4:26 pm

@ klesterjr

Unfortunately, there is no way to tell if a CMI8738 PCIe card carries the problematic bridge revision or not before having a direct look at the chip printing (product numbers ending in "1B1" are problematic, others should work) or via Ranger/PCIScan/my test tool.

Which other PCIe sound cards work, I can't tell as I don't own any other PCIe cards myself :(
User avatar
Cyborg
AmigaOS Core Developer
AmigaOS Core Developer
 
Posts: 51
Joined: Wed Feb 16, 2011 2:29 pm

Re: Odyssey - YouTube - Offline Movies - system freezes

Postby Spectre660 » Mon Jan 23, 2017 5:01 pm

New cards should be more likely to have the revision 3 chip.
I got my card since 2013 for a supplier who specialized in liquidating older products .
Spectre660
 
Posts: 1392
Joined: Sat Jun 18, 2011 3:16 pm
Location: Montserrat

Re: Odyssey - YouTube - Offline Movies - system freezes

Postby Cyborg » Mon Jan 23, 2017 5:08 pm

It's still gambling... you never know where your supplier got his supply from.
User avatar
Cyborg
AmigaOS Core Developer
AmigaOS Core Developer
 
Posts: 51
Joined: Wed Feb 16, 2011 2:29 pm

Re: Odyssey - YouTube - Offline Movies - system freezes

Postby Spectre660 » Mon Jan 23, 2017 6:04 pm

I am stirring up the pot.
I pre-orderd a couple from AmigaKit . :D

Cyborg wrote:It's still gambling... you never know where your supplier got his supply from.
Spectre660
 
Posts: 1392
Joined: Sat Jun 18, 2011 3:16 pm
Location: Montserrat

Re: Odyssey - YouTube - Offline Movies - system freezes

Postby Cyborg » Mon Jan 23, 2017 6:25 pm

Well, good luck then. AmigaKit is in this case basically A-EON and supplied most X5000 boards with the faulty sound cards in the first place.
User avatar
Cyborg
AmigaOS Core Developer
AmigaOS Core Developer
 
Posts: 51
Joined: Wed Feb 16, 2011 2:29 pm

Re: Odyssey - YouTube - Offline Movies - system freezes

Postby Spectre660 » Mon Jan 23, 2017 7:44 pm

And it was probably a post by me some time ago that alerted them to the existence of the pciex1 versions of the cards .
http://wap.amigaworld.net/modules/newbb ... r=0#712857
http://amigaworld.net/modules/newbb/vie ... 1&forum=14
The revision 1 versions actually seemed to work ok on a Sam460ex in the earlier versions of AmigaOS 4.1 .

Current Audio card collection
Envy24ht pciex1 ,Envy24ht pciex1, CMI8738 pciex1 (revision 1 ASM1083)
Soundblaster Live! PCI 3.3V , CMI8738 PCI 5V, FM801 PCI 5V .

There are AmiagaOS 4.1 drivers for all and apart from the CMI8738 pciex1 (with the Revison 1 ASM1083) they should all work with an X5000 .

Cyborg wrote:Well, good luck then. AmigaKit is in this case basically A-EON and supplied most X5000 boards with the faulty sound cards in the first place.
Attachments
Sound-Cards.JPG
Current Sound Card collection
Spectre660
 
Posts: 1392
Joined: Sat Jun 18, 2011 3:16 pm
Location: Montserrat

Re: Odyssey - YouTube - Offline Movies - system freezes

Postby klesterjr » Mon Jan 23, 2017 9:58 pm

Spectre660 wrote:New cards should be more likely to have the revision 3 chip.
I got my card since 2013 for a supplier who specialized in liquidating older products.


The PCI-E card that I have IS a new one -- or at least it was supposed to be! ;)

For now, I have switched back to the PCI card that came with the machine. It crashes (and the sound stops working) in exactly the same place as the PCI-E card, but it doesn't lock the system, so at least I can reboot cleanly. Unfortunately, I'm back to having no open PCI slots for a sata card.

I'm considering ordering a 2-3 more cards from different dealers in hopes of finding a working one (they're less than $20 each). I'll update the PCI card thread that I started if I find one.
User avatar
klesterjr
 
Posts: 20
Joined: Thu Jul 26, 2012 10:09 pm

Re: Odyssey - YouTube - Offline Movies - system freezes

Postby Spectre660 » Mon Jan 23, 2017 10:08 pm

@klesterjr

An option for you may be to use one of your pciex1 slots with a pciex1 to pci adapter and and an extension cable to use a pci card. or network card without the extension cable.

viewtopic.php?f=17&t=3644

klesterjr wrote:
Spectre660 wrote:New cards should be more likely to have the revision 3 chip.
I got my card since 2013 for a supplier who specialized in liquidating older products.


The PCI-E card that I have IS a new one -- or at least it was supposed to be! ;)

For now, I have switched back to the PCI card that came with the machine. It crashes (and the sound stops working) in exactly the same place as the PCI-E card, but it doesn't lock the system, so at least I can reboot cleanly. Unfortunately, I'm back to having no open PCI slots for a sata card.

I'm considering ordering a 2-3 more cards from different dealers in hopes of finding a working one (they're less than $20 each). I'll update the PCI card thread that I started if I find one.
Spectre660
 
Posts: 1392
Joined: Sat Jun 18, 2011 3:16 pm
Location: Montserrat

Re: Odyssey - YouTube - Offline Movies - system freezes

Postby Radek » Tue Jan 24, 2017 12:34 am

Cyborg wrote:@ klesterjr

Unfortunately, there is no way to tell if a CMI8738 PCIe card carries the problematic bridge revision or not before having a direct look at the chip printing (product numbers ending in "1B1" are problematic, others should work) or via Ranger/PCIScan/my test tool.

Which other PCIe sound cards work, I can't tell as I don't own any other PCIe cards myself :(


I'm not sure if chips rev.1 with 1B1 are only ones that make troubles. I have two CMI8378 cards, it seems that they are rev.3 and 4
and behave as bad as rev.1.

Grab_15-sty-17_CMI_1odDolu1.png

Grab_15-sty-17_CMI+midi_1odDolu.png
User avatar
Radek
 
Posts: 63
Joined: Sun Jan 12, 2014 2:46 pm
Location: Surrey/UK

PreviousNext

Return to Platform: AmigaOne X5000

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests