Keyboard slowing down boot process over 20 secs

AmigaOne X5000 platform specific issues.

Keyboard slowing down boot process over 20 secs

Postby Roland » Tue Jun 06, 2017 1:38 pm

I noticed a strange thing when I tested booting without my keyboard connected... The X5000 booted over 20 secs faster without the keyboard connected than with it! And it was the boot animation which was affected: it run much faster when the Keyboard was unplugged. What was most pecular, disconnecting the keyboard during the animation slowed it further, instead of making it to run faster?!

My keyboard is a Ducky One. Is it the same for all keyboards...?

- Roland -
- Roland -
Roland
 
Posts: 112
Joined: Tue May 02, 2017 8:23 am

Re: Keyboard slowing down boot process over 20 secs

Postby Ribdevil » Fri Jun 16, 2017 11:01 pm

Roland wrote:I noticed a strange thing when I tested booting without my keyboard connected... The X5000 booted over 20 secs faster without the keyboard connected than with it! And it was the boot animation which was affected: it run much faster when the Keyboard was unplugged. What was most pecular, disconnecting the keyboard during the animation slowed it further, instead of making it to run faster?!

My keyboard is a Ducky One. Is it the same for all keyboards...?

- Roland -


In my system yes.
But I have a keyboard that the anim in UBOOT is fast, but don't let me go to boot menu, and the clock don't work.
My UBOOT is 2014.04 (Oct

I think we have similar problems. And it's a HARDWARE PROBLEM, or drivers in UBOOT. :(

Virginio
User avatar
Ribdevil
 
Posts: 33
Joined: Tue Jun 28, 2011 8:11 pm

Re: Keyboard slowing down boot process over 20 secs

Postby Roland » Sat Jun 17, 2017 3:46 pm

Ribdevil wrote:
Roland wrote:I noticed a strange thing when I tested booting without my keyboard connected... The X5000 booted over 20 secs faster without the keyboard connected than with it! And it was the boot animation which was affected: it run much faster when the Keyboard was unplugged. What was most pecular, disconnecting the keyboard during the animation slowed it further, instead of making it to run faster?!

My keyboard is a Ducky One. Is it the same for all keyboards...?

In my system yes.
But I have a keyboard that the anim in UBOOT is fast, but don't let me go to boot menu, and the clock don't work.
My UBOOT is 2014.04 (Oct


Thanks for confirming this... I have the same U-Boot version. How about other X5000 users, can you tell whether the keyboard affects the speed of boot animation? In my case the difference is very clear, the ten 'flashes' go with very short intervals when the keybord is not conncted.
- Roland -
Roland
 
Posts: 112
Joined: Tue May 02, 2017 8:23 am

Re: Keyboard slowing down boot process over 20 secs

Postby daveyw » Sun Jun 18, 2017 3:56 am

I have a mechanical keyboard from WASDKeyboards.

The Boing Ball in the boot anim spins really fast when its not plugged in!
User avatar
daveyw
 
Posts: 146
Joined: Mon Sep 12, 2011 8:44 pm

Re: Keyboard slowing down boot process over 20 secs

Postby Roland » Sun Jun 18, 2017 2:23 pm

daveyw wrote:I have a mechanical keyboard from WASDKeyboards.

The Boing Ball in the boot anim spins really fast when its not plugged in!


Ok, thanks for this info... So It seems this is a problem (or "feature") of all Cyrus+ boards. Not a big deal in normal use, but quite annoying when you are 'debugging' something and have to reboot regularly... Let's hope there will be some fix for this in future.
- Roland -
Roland
 
Posts: 112
Joined: Tue May 02, 2017 8:23 am

Re: Keyboard slowing down boot process over 20 secs

Postby xenic » Sun Jun 18, 2017 6:05 pm

Roland wrote:
daveyw wrote:I have a mechanical keyboard from WASDKeyboards.

The Boing Ball in the boot anim spins really fast when its not plugged in!


Ok, thanks for this info... So It seems this is a problem (or "feature") of all Cyrus+ boards. Not a big deal in normal use, but quite annoying when you are 'debugging' something and have to reboot regularly... Let's hope there will be some fix for this in future.


I don't have an X5000 yet but was wondering if unplugging the mouse or mouse & keybord has any effect.
AmigaOne X1000 with 2GB memory - OS4.1 FE
xenic
 
Posts: 1057
Joined: Sun Jun 19, 2011 1:06 am

Re: Keyboard slowing down boot process over 20 secs

Postby Roland » Mon Jun 19, 2017 10:12 am

xenic wrote:I don't have an X5000 yet but was wondering if unplugging the mouse or mouse & keybord has any effect.


With mouse (A-Eon BoingBall MV 1000-1) I have not noticed any problems or effects on boot process, it is only the Keyboard. There are also problems with text input, but that topic deserves a new thread...
- Roland -
Roland
 
Posts: 112
Joined: Tue May 02, 2017 8:23 am

Re: Keyboard slowing down boot process over 20 secs

Postby broadblues » Mon Jun 19, 2017 12:12 pm

@Roland

Have you tried with a more generic keyboard?
User avatar
broadblues
AmigaOS Core Developer
AmigaOS Core Developer
 
Posts: 484
Joined: Sat Jun 18, 2011 3:40 am
Location: Portsmouth, UK

Re: Keyboard slowing down boot process over 20 secs

Postby Roland » Mon Jun 19, 2017 2:14 pm

broadblues wrote:@Roland
Have you tried with a more generic keyboard?


Not yet... As X5000 is my first machine with USB, I do not have any old peripherals around. Have to wait until I can borrow something to test... On the other hand, as I bought this expensive 'Loriano keyboard' especially for X5000, I would naturally like to use it :-). As Duckies has been used for a long time with X1000s, I suppose also the X5000 software will be fixed to work properly with them.
- Roland -
Roland
 
Posts: 112
Joined: Tue May 02, 2017 8:23 am


Return to Platform: AmigaOne X5000

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests