New X5000 user : any update ?

AmigaOne X5000 platform specific issues.

New X5000 user : any update ?

Postby Lio » Sun Jan 14, 2018 9:52 pm

Dear All,

I bought a X5000 second hand from Relec back in september 2017 and only put in in productive mode since Christmas.

There are a few things which annoys me (see below) and was wondering if there was any update besides the prerelease CD that was released in December 2016. AmiUpdate did not give anything...

I have a UBoot version of oct 2014 and emailed AEON about this but so far I got no answer (nearly a week now!).

Whenever the help bubble is triggered, the whole system slows down for a few seconds when I move away the mouse from the item

AmiDVD does not work and the DVD drive is not even listed in MTB so I am wondering how I could have installed the system from the OS4 prerelease...

Sometimes the mouse is totally uncontrollable after a reboot or cold start and I have to disconnect/reconnect to control it again

The CPU fan is so much noisy, I am tending to miss the one that came with my AmigaOneXEG4 board !

After installing the system (on NGFS as recommended by the OS), all EXECUTE flagged were missing so all rexx scripts did not work and I had to manually put everything with the EXECUTE flag

SimpleMail keeps on throwing empty messages dated from 1978 ?? After a rescan these empty messages are gone and all is well but it happens all the time I start SM (my guess is that it is something to do with the filesystem since no one reported this behavior).

Thats all so far, I continue to play around with my system so that it can replace my trusty A1G4 which is not the case at the moment...
Lio
 
Posts: 43
Joined: Tue Sep 13, 2011 9:07 pm

Re: New X5000 user : any update ?

Postby kas1e » Thu Jan 18, 2018 3:23 pm

@Lio
For new uboot you probably can try to write to Mattew directly or to Trevor. I got my one from Trevor.

As for system stability - i have no issues with my x5k. Nothing like "slowdowns" for seconds, or anything of that sort. I just have os4.1few update1.

And with what i agree completely, default CPU fan is hard suck so much, that i even sometime do not want to power up my x5k, because wife and childrens can hear from other rooms how it works ! And, that even just cpu fan. When GFX boards fans take their action, then .. then i heard nothing else if i near xk5, only noise. Maybe it worth to try to replace cpu fan at first , and then later maybe made water cooling for gfx board, or just replace it on one without cpu fans. Its just reall problem with all that noise. Add there noise from PSU's fan..
kas1e
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 462
Joined: Sat Jun 18, 2011 8:56 am

Re: New X5000 user : any update ?

Postby Skateman » Thu Jan 18, 2018 3:56 pm

AmigaOne X5000 -> 2GHz / 16GB RAM / Radeon R7 250 / M-Audio 5.1 -> AmigaOS 4.1 FE / Ubuntu Linux
Amiga 1200 -> Recapped / 68ec020 ACA 1221ec / CF HDD / RetroNET connected to the world
User avatar
Skateman
 
Posts: 228
Joined: Thu Aug 10, 2017 9:36 pm
Location: The Netherlands

Re: New X5000 user : any update ?

Postby kas1e » Thu Jan 18, 2018 6:19 pm

@Skateman
On the link above there is no new uboot. Only additional little programms and info about how to update it, but not latest version itself.
kas1e
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 462
Joined: Sat Jun 18, 2011 8:56 am

Re: New X5000 user : any update ?

Postby Spectre660 » Thu Jan 18, 2018 8:34 pm

Production machines come with the fan linked to below .
http://gelidsolutions.com/thermal-solut ... -silent-6/
Spectre660
 
Posts: 1485
Joined: Sat Jun 18, 2011 3:16 pm
Location: Montserrat

Re: New X5000 user : any update ?

Postby xenic » Thu Jan 18, 2018 9:02 pm

Spectre660 wrote:Production machines come with the fan linked to below .
http://gelidsolutions.com/thermal-solut ... -silent-6/

I bought one of those when my original fan started making a grinding sound for several minutes after booting. I mounted it with some small spacers to allow increased airflow and it is quieter that way. Only time will tell if the spacers help increase the longevity of the fan.
AmigaOne X1000 with 2GB memory - OS4.1 FE
xenic
 
Posts: 1148
Joined: Sun Jun 19, 2011 1:06 am

Re: New X5000 user : any update ?

Postby xenic » Thu Jan 18, 2018 9:19 pm

Lio wrote:Thats all so far, I continue to play around with my system so that it can replace my trusty A1G4 which is not the case at the moment...
I'm tired of irritating issues like the CD device name being changed every time I insert a different CD (CD1: CD2: CD3: etc.) and some USB devices working correctly in some ports but not in others. My original plan was to sell my X1000 once I was sure the X5000 was a good replacement. However, if we don't get some OS4.x and\or Uboot updates soon; I'll be getting the X1000 out of the closet and putting the X5000 in the closet until there are some updates.
AmigaOne X1000 with 2GB memory - OS4.1 FE
xenic
 
Posts: 1148
Joined: Sun Jun 19, 2011 1:06 am

Re: New X5000 user : any update ?

Postby xenic » Thu Jan 18, 2018 9:31 pm

kas1e wrote: .. then i heard nothing else if i near xk5, only noise.

Maybe OS4 retailers should start selling boingball earplugs :-)
AmigaOne X1000 with 2GB memory - OS4.1 FE
xenic
 
Posts: 1148
Joined: Sun Jun 19, 2011 1:06 am

Re: New X5000 user : any update ?

Postby Spectre660 » Thu Jan 18, 2018 9:49 pm

I am occasionally having the grinding fan noise too.
Have ordered a replacement + spare.

xenic wrote:
Spectre660 wrote:Production machines come with the fan linked to below .
http://gelidsolutions.com/thermal-solut ... -silent-6/

I bought one of those when my original fan started making a grinding sound for several minutes after booting. I mounted it with some small spacers to allow increased airflow and it is quieter that way. Only time will tell if the spacers help increase the longevity of the fan.
Spectre660
 
Posts: 1485
Joined: Sat Jun 18, 2011 3:16 pm
Location: Montserrat

Re: New X5000 user : any update ?

Postby Lio » Sun Feb 04, 2018 9:51 pm

Slowdown when you go away from the bubble help with the mouse pointer seems to appear only in 1024x768 mode and with the demo radeon driver (v0.65) that came with the AOS4 prerelease CD.

Still have this annoying problem with Simplemail which keeps on resetting the date, subject, sender on mails that I either move to another folder or put in the delete folder. It seems to me a bug not in Simplemail but in NGFS since it does not happen with SFS/2.
Lio
 
Posts: 43
Joined: Tue Sep 13, 2011 9:07 pm


Return to Platform: AmigaOne X5000

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests