radeon - failed to load r600

AmigaOne X5000 platform specific issues related to Linux only.

Re: radeon - failed to load r600

Postby caseycullen » Mon Feb 06, 2017 7:43 pm

tlosmx wrote:Hi im using Mesa 17.0 rc2 ,
but im pretty sure the wrong color are because the last version of compiz who is present on mate 17.04 probably is using gles or gles2.
this why i was asking a screenshot ... because wrong color can be from mesa gles bug or altivec optimizations .
Im using Mate 16.10 on X5000, i hope christian will made an img for 17.04 for check what wrong there and help better


Here are screenshots I took already; I can take better quality ones tonight and post if it helps.

Compiz on Kernel 4.4.8
Image

Compiz on Kernel 4.10-rc4
Image

tlosmx wrote:Vlc crash because altivec instruction i know this for sure.
Usually i rebuild some system libs without altivec like SDL and SDL2 or FFMpeg etc

Do you think the "failure to load r600" error is not really causing any issues then?
caseycullen
 
Posts: 62
Joined: Sat Dec 17, 2016 8:12 am
Location: Madison, WI USA

Re: radeon - failed to load r600

Postby tlosmx » Tue Feb 07, 2017 1:30 pm

Hi look like a Gles color issue in first shot (endianess) it cant be fixed only hope is the devs fix mesa endianess

but the strange is the second shot where the issue was gave by drm.
Did you have the same issue with my kernel 4.10.rc3 for x5000? it will or probably fiexed in others kernels release... now there is the 4.10.rc7 im building it and will share soon.

r600 issue usually was gave by drm3 driver not full supported on ppc.

Edit:fixed my typing was like a spastik :P
AmigaOne Xe 933 mhz Radeon 9000pro Samsung 840 SSD
Pegasos2 1266mhz Radeon 9800pro Verbatib Sata3 SSD
Sam 460ex Lite 2gb Ram , Radeon 6670,Toshiba 500gb Sata/HDD
Amiga Cd32 / Amiga 600 / Amiga 500 / Amiga CDtv/ Amiga 4000 / Amiga 1200 /Amiga 2000 and many many many z3 Boards
tlosmx
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 195
Joined: Sat Feb 09, 2013 10:15 am

Re: radeon - failed to load r600

Postby xeno74 » Tue Feb 07, 2017 10:05 pm

Just for info. I don't have these issues with compiz on ubuntu MATE 17.04 PowerPC (AmigaOne X1000) but the cube transparency doesn't work currently.
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
User avatar
xeno74
 
Posts: 3094
Joined: Fri Mar 23, 2012 8:58 am

Re: radeon - failed to load r600

Postby caseycullen » Wed Feb 08, 2017 8:21 am

Wonderful news!
I upgraded to 17.04 with kernel 4.10.0-rc5 and have no issues with compiz. I still see the error "failed to load driver r600", but glxgears values are much improved at around 2000 FPS!
I haven't done any further testing, but signs are good!
Image
Desktop Screenshot
caseycullen
 
Posts: 62
Joined: Sat Dec 17, 2016 8:12 am
Location: Madison, WI USA

Re: radeon - failed to load r600

Postby xeno74 » Wed Feb 08, 2017 12:17 pm

caseycullen wrote:Wonderful news!
I upgraded to 17.04 with kernel 4.10.0-rc5 and have no issues with compiz. I still see the error "failed to load driver r600", but glxgears values are much improved at around 2000 FPS!
I haven't done any further testing, but signs are good!
Image
Desktop Screenshot


You're right. This is really wonderful news! :-) Congratulations! This is an advantage of ubuntu MATE 17.04 PowerPC in opposite to the 16.04 LTS.
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
User avatar
xeno74
 
Posts: 3094
Joined: Fri Mar 23, 2012 8:58 am

Re: radeon - failed to load r600

Postby tlosmx » Wed Feb 08, 2017 12:31 pm

Hi , strange it was look like drm was totally broken in rc4.
Can you make me a shot of this links running pls in firefox?
https://playcanv.as/p/SA7hVBLt/
im killing devs for have gles and gles2 fixed with right color on linux ppc

in case color are not right please all report here or we will heve never it fixed!
https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=99638
AmigaOne Xe 933 mhz Radeon 9000pro Samsung 840 SSD
Pegasos2 1266mhz Radeon 9800pro Verbatib Sata3 SSD
Sam 460ex Lite 2gb Ram , Radeon 6670,Toshiba 500gb Sata/HDD
Amiga Cd32 / Amiga 600 / Amiga 500 / Amiga CDtv/ Amiga 4000 / Amiga 1200 /Amiga 2000 and many many many z3 Boards
tlosmx
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 195
Joined: Sat Feb 09, 2013 10:15 am

Re: radeon - failed to load r600

Postby xeno74 » Wed Feb 08, 2017 1:52 pm

tlosmx wrote:Hi , strange it was look like drm was totally broken in rc4.
Can you make me a shot of this links running pls in firefox?
https://playcanv.as/p/SA7hVBLt/
im killing devs for have gles and gles2 fixed with right color on linux ppc

in case color are not right please all report here or we will heve never it fixed!
https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=99638


Hi All,

I have the same problems. I added my system to Luigi's bug report today.

Cheers,
Christian
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
User avatar
xeno74
 
Posts: 3094
Joined: Fri Mar 23, 2012 8:58 am

Re: radeon - failed to load r600

Postby tlosmx » Wed Feb 08, 2017 2:00 pm

Hi Christian Thanks!
will be need all in the amiga community Sam,Tabor,X5000,X1000 will write about the issue there.
we have Emil directly involved it means we will have the issue finally fixed if they see many people interested in this fix
AmigaOne Xe 933 mhz Radeon 9000pro Samsung 840 SSD
Pegasos2 1266mhz Radeon 9800pro Verbatib Sata3 SSD
Sam 460ex Lite 2gb Ram , Radeon 6670,Toshiba 500gb Sata/HDD
Amiga Cd32 / Amiga 600 / Amiga 500 / Amiga CDtv/ Amiga 4000 / Amiga 1200 /Amiga 2000 and many many many z3 Boards
tlosmx
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 195
Joined: Sat Feb 09, 2013 10:15 am

Re: radeon - failed to load r600

Postby xeno74 » Wed Feb 08, 2017 2:09 pm

tlosmx wrote:Hi Christian Thanks!
will be need all in the amiga community Sam,Tabor,X5000,X1000 will write about the issue there.
we have Emil directly involved it means we will have the issue finally fixed if they see many people interested in this fix


Luigi,

I posted this problem on the X1000 Hyperion forum too.

Links:

- (X)(L)ubuntu (MATE) 17.04 Zesty Zapus
- Mesa for Linux PPC

Cheers,
Christian
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
User avatar
xeno74
 
Posts: 3094
Joined: Fri Mar 23, 2012 8:58 am

Re: radeon - failed to load r600

Postby tlosmx » Thu Feb 09, 2017 10:24 am

Thanks for your report Christian.
I hope other guys will do the same ... letz hope this time will be the right time for have the fix
AmigaOne Xe 933 mhz Radeon 9000pro Samsung 840 SSD
Pegasos2 1266mhz Radeon 9800pro Verbatib Sata3 SSD
Sam 460ex Lite 2gb Ram , Radeon 6670,Toshiba 500gb Sata/HDD
Amiga Cd32 / Amiga 600 / Amiga 500 / Amiga CDtv/ Amiga 4000 / Amiga 1200 /Amiga 2000 and many many many z3 Boards
tlosmx
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 195
Joined: Sat Feb 09, 2013 10:15 am

PreviousNext

Return to Platform: AmigaOne X5000 - Linux Only

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest